Ralph Mathekga politieke ontleder en skrywer

Byna twee dekades nadat hy deur Nelson Mandela as sy opvolger gesalf is, is Cyril Ramaphosa uiteindelik in sy amp as president van Suid-Afrika aangestel. Maar die land wat Ramaphosa geërf het, is baie anders as die reënboognasie wat Mandela in die 1990’s gelei het.

Die Suid-Afrika van 2018 word verdeel en is vasgevang in ‘n web van staatskaping, korrupsie, armoede en wanhoop. Die Zuma-jare het die land en sy instellings in chaos gedompel, gekneus en gehawend gelaat.

Kan Ramaphosa Suid-Afrika uit die wildernis trek en dit terugneem na sy vroeëre glorie, soos soveel mense hopeloos hoop? Is sy beurt by die presidentskap werklik die begin van ‘n nuwe dagbreek?

Ralph Mathekga antwoord hierdie vrae, en meer, in hierdie aangrypende boek.

OOR DIE SKRYWER 

Ralph Mathekga is een van Suid-Afrika se voorste politieke ontleders. Hy het politiek as vak aangebied by die Universiteit van Wes-Kaapland en het as ‘n senior beleidsontleder by die Nasionale Tesourie gewerk. Hy word gereeld deur plaaslike en internasionale media aangehaal en gesels gereeld op televisie en radio. 

Ralph is ook die skrywer van die blitsverkoper “When Zuma Gone”  en het ‘n PhD in die politiek.

Olka Bolka het ‘n paar vrae aan Ralp Mathekga gevra:

Ralph vertel my ‘n bietjie oor jouself, waar het jy groot geword en skool gegaan?

 Ek het in die Limpopo-provinsie grootgeword, op ‘n plek genaamd Bochum. Dit is ‘n landelike gebied waar byna alle huishoudings beeste of bokke het. Ek het vee opgepas en het dit baie geniet. Elke naweek het ek uitgesien daarna om saam met my vriende in die bosse te loop en ons sal meeding oor wie die beste veewagter is. Ek het laerskool en hoërskool bygewoon in dieselfde dorp met die naam My-Darling. Ek is toe na Wits-Universiteit om regte en politiek te studeer.

Wat was jou belangstelling sedert jy klein was?

As ‘n klein seuntjie, was al wat ek gedoen het om gedurende die week skool toe te gaan, gedurende die naweek en na skool na vee gekyk en ook sokker in die stowwerige velde gespeel. Dit was my lewe. Toe ek na die Hoërskool gegaan het, het ek verantwoordelikheid geneem om my familie se sorghumveld te plant met muile en donkies. Dit was ‘n ongelooflike ervaring en  baie ryk kinderjare.

Waar het jy gestudeer en watter studie-rigting?

 Ek het regte, politiek en ekonomiese geskiedenis aan die Wits-Universiteit gestudeer. Ek het ook in New York gestudeer by die New School for Social Research, ‘n universiteit wat bekend staan ​​as ‘n tuiste vir radikale akademici. Ek het MA in Politiek voltooi, toe ek byna deur die voltooiing van PhD in die politiek was.

Wat was jou eerste werk?

My eerste werk was as ‘n navorser by die Instituut vir Demokrasie in Suid-Afrika (Idasa), ‘n NRO.

Wat het jou laat besluit om in die politiek te gaan?

Ek was nog altyd geïnteresseerd in die lees van huidige sake en luister altyd na die huidige sake op die radio sedert my kinderjare. Ek het ook storievertelling geniet en die politiek gaan ook oor die verhaal van die samelewing. By Wits Universiteit het ek ‘n goeie verhouding met professore opgebou wat my ondersteun het om  in die politiek verder te studeer. Nadat ek my eerste graad voltooi het, wou ek werk. My professore het my aangemoedig om verder te studeer en aangebied om my fooie en my onderhoud te betaal. Dit het my lewe makliker gemaak, want al wat ek moes doen was om boeke te lees en nooit hoef te bekommer oor kos en almal nie.

Vertel my van jou maatskappy, Clear Content?

Ek het die maatskappy in 2010 begin nadat ek by die Nasionale Tesourie gewerk het. Terwyl ek by die tesourie gewerk het, het ek gefassineer geraak met die wêreld van konsultasie en het ek eendag besluit om te bedank om my maatskappy te vorm. Dit was moeilik omdat ek letterlik broke was, maar ek het geweet ek wou ‘n reputasie bou as ‘n betroubare navorser en konsultant. Toe bou ek die maatskappy en die handelsmerk, en die res is geskiedenis!

Wanneer het jou belangstelling in skryf begin en wat het jy tot nou toe geskryf?

My belangstelling in skryf het begin in laerskool op die dorp. Ek was altyd ‘n storieverteller en saans gesit en luister en vertel stories. Ek het ook begin teken en skryf. Ek is goed met teken. Ek het opstelle begin skryf toe ek op hoërskool was. Die praktyk van die skryf van langverhale en opstelle gaan ek tot op datum mee voort.

Vertel die lesers van jou jongste boek?

 My nuwe boek, Ramaphosa’s Turn, is ‘n voortsetting van die storie van evolusie van leierskap in post-apartheid Suid-Afrika. Die storie is ‘n voortsetting van wat ek in my eerste boek begin het “When Zuma’s Gone“. Dit is ‘n verhaal van hoe Suid-Afrikaners reageer op leierskap, aangesien die land se demokratiese konsolidasie voortduur. Die nuwe boek gaan voort deur te fokus op Ramaphosa as die president van die ANC en die land.

Wat is jou gunsteling kos & drank?

 Ek het my dieet verander en ek eet nie vleis nie. Ek is nie heeltemal ‘n vegetariër nie, maar ek beweeg in daardie rigting. Ek eet vis en kalamari. Ek kook die lekkerste vegetariese briyani. Ek hou ook van bone. Ek geniet kosmaak so baie dat my vrou my in die kombuis vrees. In my kombuis regeer ek regtig!

Wat is volgende vir Ralph Mathekga?

Ek werk aan ‘n roman, maar ek gaan nie nou meer daaroor sê nie.

Het jy raad aan jong skrywers?

Moet nooit ophou skryf nie, selfs al kry jy negatiewe terugvoer. Hou aan met skryf. Ek is maar sleg met skryf, maar dis beter as geen skryfwerk nie.

Onderhoud deur: Miggie Krauspe

Publisher : Tafelberg Imprint : Tafelberg Publication Date : 22 June 2018 Price : R285* Pages : 272 Format : 234 mm x 152 mm Binding : Paperback / softback Category : Current affairs ISBN-13 : 9780624085546 Epub ISBN : 9780624085553

  • Price is subject to change

DESCRIPTION

Nearly two decades after he was anointed by Nelson Mandela as his successor, Cyril Ramaphosa has at last taken office as the president of South Africa. But the country Ramaphosa has inherited is very different from the rainbow nation that Mandela led in the 1990s.

The South Africa of 2018 is divided and caught in a web of state capture, corruption, poverty and despair. The Zuma years have left the country and its institutions battered and bruised.

Can Ramaphosa pull South Africa out of the quagmire and restore it to its former glory, as so many people desperately hope? Is his turn at the presidency really the beginning of a new dawn.

Ralph Mathekga answers these questions, and more, in this riveting book.
ABOUT THE AUTHOR

Ralph Mathekga is one of SA’s leading political analysts. He taught politics at the University of the Western Cape and worked as a senior policy analyst at National Treasury. He is often quoted by local and international media and comments regularly on TV and radio.

Ralph is the author of the bestseller When Zuma Goes and holds a PhD in politics.

About MiggieK

I am passionate about people, visual & performing arts, and my Mannatech business. I believe in God and love my family and friends!

View all posts by MiggieK →