Word in woord en lyf Zen deur dít te verken

Skrywer en jogi vier Taalmonument se 45ste fees met fokus op vlees en gees

Die ikoniese Afrikaanse Taalmuseum en -monument (ATM) se 45ste feesjaar bereik ʼn skeppende Zen-hoogtepunt op 29 Februarie 2020 wanneer die bekende woordwonderwerker Diana Ferrus en die groenvinger-jogi Lizet Mulder saamspan om deur woorde, digwerk en begeleide strekposisies te ervaar wat ‘Rotsvas in Afrika’ vir elkeen beteken. ‘Groen en Gesond’ vind plaas in die Groen Galery – die buiteluggalery tussen die beeldskone granietrotse en ou olienhoutbome – en beloof om ʼn unieke ervaring te wees.

Dié geleentheid wat deel is van die Taalmonument se naweeklange vieringe, is volgens die begeleiers ʼn kans “om te skryf, te luister en ons lywe se herinneringe op te roep tydens hierdie fees vir ‘n taal van vele vorms, kleure en geure”. Ferrus is ʼn pryswennende skrywer, storieverteller en stigterslid van die Afrikaanse Skrywersvereniging. Sy is veral bekend om haar 1998-gedig oor Saartjie Baartman wat eindelik daartoe gelei het dat haar liggaam vanaf Frankryk na Suid-Afrika gerepatrieer is. Haar derde boek, ‘Die vrede kom later’, is verlede jaar gepubliseer. Mulder is ‘n ervare Paarlse joga-afrigter (sy het onder meer opleiding in Indië en Thailand ondergaan) met ʼn agtergrond in landskapsargitektuur. Sy bring haar liefde vir mense, stories en die omgewing byeen deur jogaklasse in die buitelug aan te bied waar deelnemers stories kan uitruil en saam kan speel om hul gemoed tot ruste te bring.

Die aktiwiteit begin om 10:00 en duur tot 11:30, maar deelnemers is vry om enige tyd ʼn blaaskans te neem. Deelname is oop vir enigiemand met ʼn dagkaartjie vir die dag van musiek, stories, kindervermaak en ʼn mark op die wonderskone Paarlberg. Daar is boonop ʼn 5km-pretstap (om 08:00, R30 vir volwassenes en R10 vir kinders onder 13) asook jazz-vertoning om te verseker álmal het ʼn prettige manier om een van Afrika se jongste tale te vier. Die veeltalige, multikulturele program met onder andere Jak de Priester, Lungi, V.I.T.O en Jaloersbokkies sal Afrikaans in al haar pragtige gedaantes laat pronk om sprekers en nie-sprekers met ʼn unieke, gesellige gees te omarm. Naas die speelparke en buitelugspeletjies vir kinders, hou ʼn paar energieke oppassers die jongspan uit die kwaad met ʼn poppekasvertoning, gesigverf en meer. 

Dagkaartjies kos R80 vir volwassenes en R40 vir kinders onder 13 – dit sluit alle aktiwiteite, ook Groen en Gesond, asook vertonings vanaf 10:00 in. Dit is vooraf te koop by die Taalmonument op Paarlberg, by die Taalmuseum in Paarl (021 872 3441/863 0543) en aanlyn via Computicket (www.computicket.co.za). Helaas word geen eie kos of drank toegelaat nie. Vir besonderhede oor die 2020-feesprogram, sien www.taalmuseum.co.za/feesprogram-1975-2020/

Saterdag se feesdag volg op Vrydagaand, die 28ste, se rock-troniese musiek van Akkedis Band – Afrikaanse rock met ʼn stewige skeut Afrika-, reggae en blues-invloede – asook Die Heuwels Fantasties se futuristiese elektronika ineengevleg met subtiele kitaarelemente en intelligente lirieke. Drank- en kosstalletjies beskikbaar; onthou warm klere en komberse. 

Die Taalmonument bestuur onder meer ʼn geletterdheidsprojek, het ʼn skool ‘aangeneem’ ten bate van Nelson Mandela en borg gratis vervoer na die monument. Deur bloot die feesgeleenthede by te woon, ondersteun gaste die uitreikprogramme, so by voorbaat ‘Baie Dankie!’ Gaste word ook aangemoedig om ʼn nuwe of tweedehandse kinderboek aan die Besoekersentrum te skenk ter ondersteuning van die ‘Laat ons Lees!’-projek. 

Vir meer oor al die ander opwindende geleenthede, buiten die 2020-vieringe, by die Taalmonument, skakel 021 863 0543/4809, besoek www.taalmonument.co.za of volg hulle op Facebook. Jaarpermitte is beskikbaar teen R120 vir individue of R220 per gesin, wat toegang tot alle Volmaanpieknieks insluit. 

About MiggieK

I am passionate about people, visual & performing arts, and my Mannatech business. I believe in God and love my family and friends!

View all posts by MiggieK →